.st0{fill:#FFFFFF;}

De belangrijke link tussen de verkeerde vetten en suikerverslaving 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Suiker is anders. Verslavend, dat zeker, maar op een andere manier anders dan elke andere verslavende stof. Je kan op twee manieren verslaafd raken aan suiker: hedonistisch (het plezierige aspect) en metabolisch (je stofwisseling). 

De suikerverslaafde ervaart waarschijnlijk beide verslavingen.

Die heerlijk aangename smaak van suiker drijft de hedonistische verslaving : je krijgt constant krachtige trek en verandert vrij snel in een zoetebek. Een andere nog belangrijkere reden voor verslaving, is dat suiker je energie geeft. De suikerverslaafde ervaart waarschijnlijk beide verslavingen. Zelfs indien je suikerdrang meevalt, kun je nog steeds metabolisch verslaafd zijn aan suiker als energiebron. Die metabolische verslaving kan de reden zijn dat je hunkert naar koolhydraatrijk voedsel. De reden hiervoor is dat zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood en pasta worden afgebroken tot suiker.

Klaar om die status van suikerverslaafde af te bouwen?

Laten we eerst het verschil bespreken tussen die twee soorten verslaving. Vervolgens bespreek ik in dit artikel hoe je onmogelijk die metabolische verslaving aan suiker kan afbouwen wanneer je eetstijl boordevol zit met de soorten vetten die de metabolische suikerverslaving aandrijven.

Verslaafd aan zoet

Heel wat mensen kunnen zich bij het volgende zeker iets voorstellen. Je eet ’s morgens ‘muesli’, dat “gezonde ontbijt”. Heel mijn jeugd was het mijn standaard start van dag. Als kind leek dat een slim, gezond idee, zonder al te veel achterdocht.

Niet alleen bevat het basisproduct al veel suiker, maar om één of andere reden voelde ik – en vele andere met me wellicht – de bijkomende behoefte om het met momenten nog zoeter te maken. Zonder al te veel schroom kap je nog extra wit goedje in je melk. Tot je moeder je meegeeft ‘dat het wel zoetjes genoeg is, he zoet’. Heel wat mensen hebben nog altijd diezelfde ‘behoefte’ bij hun kopje koffie of  thee. Een paar lepeltjes suiker verdwijnen soms in die drankjes voor je er erg in hebt.

Suikerverslaving heeft veel met gewoontes en wilskracht te maken, maar het gaat toch nog verder. Om permanent die verslaving af te bouwen moet je je metabolisme terug op het juiste pad krijgen. En om dat te doen moet je ook kijken naar de vetten die je lichaam bij het eten ontvangen. Die bredere holistische kijk is belangrijk. Want vandaag de dag weten we dat suiker een sterk verslavend goedje is, krachtiger zelfs dan cocaïne. Heel wat ouders begrijpen hoe dat werkt gewoon door hun eigen kinderen te observeren. Enerzijds begeven we ons met suiker dus op glad ijs, anderzijds dient het soms ook als nuttig kalmerende superdrug.

Vanuit commerciële belangengroepen is er nog steeds enige weerstand rond ‘natuurlijke’ suiker. Hun kijk is dat suiker op de een of andere manier gezond blijft. Het is enkel de ’toegevoegde suiker’ die een probleem vormt. Toch beseffen de meeste mensen die over suiker praten maar al te goed dat de verslaving gedreven wordt door de zoete smaak, niet het feit dat het uit een fabriekje komt.

Zoetigheden zijn verslavend omdat ze invloed uitoefenen op de pleziercentra van je hersenen. Ze zorgen ervoor dat er enorme hoeveelheden dopamine en opioïden vrijkomen. Daardoor wil je steeds dezelfde sensaties ervaren. Net als bij verslavende drugs, bereik je een punt waar je meer zoetheid nodig hebt om hetzelfde plezierige effect te creëren. Uiteindelijk is dat ook de flexibele gave van je lichaam in goede of slechte tijden: het past zich aan, met de negatieve gevolgen pas jaren later. 

Overschakelen op caloriearme suikers zal de zoetekauw niet beteugelen

Een zoete smaak heeft een krachtige invloed op onze psychologie. Dat wordt best mooi geregeld door het eetlust-coördinerende centrum van onze hersenen. Elke  zoete smaakverslaving wordt daar een probleem, of de zoetheid nu afkomstig is van fructoserijke maïssuiker, bananen of de nieuwste ‘gezonde’ suikerrage.

Huidige trends omvatten nog altijd suikeralcoholen zoals sorbitol, xylitol en erythritol. Handige vervangers bij je keto-start om het stapsgewijs te doen, maar uiteindelijk vooral ‘overgangsproducten’.

Op termijn wil je hun afhankelijkheid in je leven tot nul herleiden. In mijn leven spelen ze gelukkig geen enkele rol van belang meer.

Ben jij die persoon die van suiker houdt maar er nooit aan denkt? Houden zo. Heel wat mensen hebben dat geluk niet. Zoets verschijnt hen regelmatig voor de geest. En caloriearme of caloriearme zoetstoffen zijn dan net zo schadelijk voor je gezondheid op de lange termijn als het calorierijke origineel. Dat heeft alles te maken met je prioriteiten.

Wie namelijk vatbaar is voor een suikerverslaving, kan zo bezeten geraken door een verlangen naar zoets dat het leven begint te draaien rond het krijgen van een shot. Al dan niet bewust. 

Da’s allesbehalve gezond, zelfs niet als je een normaal gewicht hebt. De reden hiervoor is logisch. Wanneer zoetigheden het belangrijkste zijn waar je naar uitkijkt, dan ga je waarschijnlijk méér genieten van dessertjes en tussendoortjes dan van gezonde voeding. Totdat je net zo goed uitkijkt naar de hartige en gezouten voeding dan naar de zoetigheden, zal je waarschijnlijk te veel gaan eten om aan het zoets te geraken. Wat een recept is om bij te komen. Of je eet constant ‘snoep van de natuur’ zoals fruit in plaats van voedzamer voedsel. En dat is uiteindelijk een strategie om je lichaam ondervoed te krijgen.

Hoe weet je of jij een metabolische verslaving aan suiker hebt?

Heb je met momenten symptomen van hypoglycemie? Dan heb je een metabolische suikerverslaving. Geloof me.

Voel je je slecht als je honger hebt? Wellicht is dat een teken dat je een metabolische suikerverslaving hebt. Normale honger is vrij makkelijk te negeren als je stopt met aan je maag te denken. Metabolisch gedreven honger blijft op je afkomen. Je moet en zal iets te eten krijgen!

Mensen met metabolisch aangedreven honger worden vaak verkeerd gediagnosticeerd met wat hypoglycemie wordt genoemd: een lage (hypo) bloedsuikerspiegel (glycemie). Artsen zullen deze aandoening meestal diagnosticeren zonder ooit je bloedsuikerspiegel op dat moment te controleren. Moesten ze jouw bloedsuiker controleren, zouden ze iets heel belangrijks leren: het is niet echt laag. Het is meestal ruim binnen het normale bereik of zelfs méér dan normaal.

Symptomen van hypoglycemie treden op wanneer een deel van je brein meer energie nodig heeft dan je bloedbaan aanlevert. Als je metabolisme tussen maaltijden door gezond is, wordt er verondersteld dat je lichaam de meeste energie uit je lichaamsvet haalt. Maar wanneer je lichaamsvet de cellen van je lichaam niet van energie kan voorzien, schakelen ze over op suiker. Dit is wat we onder een metabolische suikerverslaving verstaan.

Als een deel van je hersenen niet genoeg energie krijgt, zal het niet goed functioneren, met alle negatieve gevolgen van dien. Je lichaam gaat in paniekmodus, waardoor adrenaline vrijkomt die bijkomende symptomen kan veroorzaken zoals angst, concentratiestoornis, vermoeidheid, gezweet, trillingen, duizeligheid en hartkloppingen. Allerminst leuke ervaringen.

Voel je één van die symptomen wanneer je hongerig wordt, is dat geen normale honger; het is een energiecrisis. Lage energie is een noodgeval voor de cellen van je lichaam omdat cellen niet lang zonder energie functioneren. Als jouw cellen niet functioneren, functioneer jij niet. Je kunt geïrriteerd raken of niet in staat zijn om je te concentreren op belangrijke taken of je hart kan uit je borstkas gaan bonzen of je kan zelfs een paniekaanval krijgen. Mensen met migraine merken vaak dat hun aanval begon nadat ze te lang niet hadden gegeten.

Dit soort problemen en de gebruikelijke pogingen om ze op te lossen zorgen voor een diepere afhankelijkheid van suiker. In plaats van te snacken, is een betere manier om deze symptomen op te lossen het repareren van de metabolische schade die leidt tot een lage energievoorziening.

Dit is niet iets dat wilskracht alleen kan oplossen.

Wat is de link met de slechte plantaardige oliën?

Vandaag de dag eten we duizend keer meer sojaolie dan in de vorige eeuw. Ons lichaamsvet weerspiegelt die historisch hoge consumptie van plantaardige vetten. Plantaardige vetten zijn goed voor de plant waarvan ze zijn afgeleid, maar ze zijn op geen enkele manier ontworpen om mensen van brandstof te voorzien. Sommige plantaardige vetten werken goed als brandstof voor mensen, maar niet de soorten die we in het grootste deel van de Westerse wereld kweken. Wat we telen en wat we nu eten, zijn plantaardige oliën die voornamelijk zijn afgeleid van soja en koolzaad.

De soorten vetzuren in die plantaardige oliën zijn het probleem. 

Ze zijn rijk aan de minst stabiele soort vetzuren ter wereld, de meervoudig onverzadigde vetzuren (pufa’s). Deze onstabiele oliën zijn essentieel om het zaad in koude klimaten te doen ontkiemen. Ze zijn ook essentieel om ervoor te zorgen dat bepaalde koudwaterzoogdieren zoals zeehonden goed geïsoleerd blijven tegen het ijskoude arctische water en ijs. Ze zijn zelfs essentieel voor de menselijke gezondheid en vormen de helft van alle vetzuren in onze hersenen. Het is dus niet zo dat pufa’s inherent giftig zijn. Het probleem is dat we er simpelweg veel te veel van eten.

Nu we zoveel plantaardige oliën eten, is het percentage pufa in ons lichaamsvet historisch hoog. Bij een bepaalde concentratie stoppen deze vetzuren het vermogen van onze mitochondriën om energie te maken. Om te overleven, worden ze gedwongen om meer suiker uit je bloedbaan te slurpen, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt. Wanneer je bloedsuikerspiegel daalt, krijg je symptomen van hypoglycemie en een krachtig verlangen naar suiker. 

Mensen die ons hier volgen, weten dat je deze dwaze vicieuze cirkel met een goede keto-aanpak wel degelijk kan doorbreken.

In ons Keto Optimalisatie programma leggen we uit hoe plantaardige oliën niet alleen hypoglycemie veroorzaken, maar ook insulineresistentie, prediabetes en vervolgens diabetes. We beweren dat door je lichaamsvet terug te brengen naar een normale samenstelling, je niet alleen voor eens en voor altijd klaar bent voor een gezonde relatie met voedsel en permanent gewichtsverlies, maar dat je ook in staat zult zijn om de metabolische ziekten die je op je pad treft om te omkeren.


Deel hieronder zeker je eigen ervaring met het afbouwen van je suikerverslaving.

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis en verdieping. 

10 maanden geleden geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>
× Hoe kunnen we je helpen?