.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarom “moelleux van chocolade” perfect sporadisch kan passen in de keto levensstijl 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Elk persoon is anders. Ons lichaam is uniek. Daarom ook dat iedereen op een andere manier reageert op bepaalde voeding. Verder beweeg en leef je anders. Denk maar aan stress, slaap en sportinspanningen. Vanuit dat perspectief is het wellicht gepast het verschil te maken tussen het korte termijn ketogeen dieet en de lange termijn keto levensstijl (waar wij uiteindelijk op focussen!).

Ketogeen dieet focust op macro’s

Het ketogeen dieet kort samengevat (hier is de langere versie):

 • Je gebruikt best enkel keto-vriendelijke voedingsmiddelen
 • De ratio’s tussen koolhydraten, eiwitten en vetten zijn belangrijk en vrij strikt aan te houden
 • Je doel is snel in ketose te geraken. Zo train je je lichaam om efficiënter eigen lichaamsvet te verbranden / keto-aangepast te worden
 • Aan te houden termijn: aantal dagen tot aantal weken

In de wetenschap bestaan er uiteenlopende versies om te definiëren wat nu de ideale ketogene verhoudingen zijn tussen de drie macronutritienten.

 • Volgens Antonio Paoli is dat minder dan 50 gram koolhydraten per dag (of 5 a 10% van de dagelijkse calorie-inname) en vet uit voeding is 90% van het dagelijkse totaal aan calorieen
 • Volgens Stephen Phinney en Jeff Volek is een goed geformuleerd ketogeen dieet een dieet dat bestaat uit verse voedingsmiddelen en waarbij je ‘voedingsketose’ bereikt door het aantal koolhydraten te beperken tot 60 gram koolhydraten per dag, terwijl je het aantal eiwitten ‘gematigd’ houdt. De grosso modo verhoudingen zijn dan:
  • véél natuurlijke, voedingsrijke vetten (70-75%)
  • voldoende maar niet te veel eiwitten (15-20%)
  • amper nog koolhydraten (5-10%)

De reden voor die verschillen is uiteraard dat dit voor elk individu anders is. Voeding is maar één aspect van het hele energie-verbruik-plaatje.

Iemand die nog in die (eerste) korte termijn dieet-fase zit, zal zich wellicht vrij strikt moeten houden aan de verhoudingen om die metabolische staat van ketose te bereiken.

Dat betekent dat in die fase spelt-pannenkoeken of moelleux van chocolade in de meeste gevallen niet geschikt zijn. Ze bevatten gewoon té veel koolhydraten.

Zodra je wat meer keto-aangepast bent, kan je evolueren naar de keto levensstijl.

Keto levensstijl focust op verse voeding en alles errond

De keto levensstijl kort samengevat (hier is de langere versie):

 • Je geniet van het leven, leeft en eet vers en gezond (koolhydraatarm).
 • Je doel is een eetstrategie aan te houden die natuurlijk aanvoelt, aangenaam is en makkelijk vol te houden
 • Je bent steeds actief & positief.
 • Je bent nieuwsgierig en leert in het proces welke koolhydraatrijkere voedingsmiddelen voor jouw lichaam aanvaardbaar zijn. Die kan je dan geleidelijk aan weer toevoegen als je merkt dat het je goed doet.
 • Je bent het grootste deel van het jaar in ketose
 • Aan te houden termijn: de rest van je leven (je mikt op 100)  🙂

Vanuit het perspectief van de keto levensstijl is het minder belangrijk te focussen op individuele voedingsmiddelen of bepaalde ratio’s. Hoewel het natuurlijk altijd koolhydraatarm is, laat dat duidelijk zijn. De essentie is te focussen op de ultieme keto doelstelling.

En dat is dat je wil dat de glucose-productie laag genoeg blijft, zodat je lichaam voornamelijk vet gebruikt als brandstof voor zijn energiebehoefte. En in het proces de productie van ketonen verhoogt, met alle mogelijke voordelen. Je wil namelijk dat je lichaam de komende jaren op een efficiënte manier je suiker-en vetvoorraad kan oproepen voor zijn energie-aanvraag.

We willen dit voor de levensstijl zo definiëren omdat het onmogelijk is enkel naar die macro-verhoudingen te kijken, zonder rekening te houden met andere individueel variabele elementen:

 • Fysieke activiteiten (Hoe vaak wandel je, loop je, fitness je bijvoorbeeld?)
 • Totale calorie-inname (Hoeveel calorieën heeft je lichaam nodig?)
 • Voedingsfrequentie (Wanneer eet je op een dag? Sla je soms een maaltijd over?)
 • Leeftijd (Hoe oud ben je?)
 • Metabolische schade uit het verleden (Was je heel je leven vrij gezond, of was het een rollercoaster?)
 • Algemene gezondheid (Heb je bepaalde ziektes of aandoeningen? Neem je medicatie?)

Iemand die zich in de lange termijn levensstijl-fase bevindt, kan zich wellicht permitteren minder strikt te houden aan de dieet-verhoudingen om die metabolische staat van ketose aan te houden.

Een voorbeeld nodig? Wekelijks speel ik op zondag 90 minuten voetbal, dat was deze zondag niet anders. In de namiddag hadden we een verjaardagsfeest, en was het dessert “moelleux van chocolade”. Dat dessert liet ik niét liggen. En heeft me niet uit ketose gehaald, omdat ik wellicht mijn voorraad glycogeen door intensief sporten in de voormiddag totaal had uitgeput.

Heb jij eigen voorbeelden? Hoe werkt keto voor jou?

november 29, 2017  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>