.st0{fill:#FFFFFF;}

Omgaan met angst en verandering in coronatijden. Dit zijn zeven zaken die ik deze periode heb geleerd. 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Hoeveel kan er niet veranderen op een half jaar tijd? Exact zes maanden geleden schreef ik over ons nieuwe grote plan voor dit nieuwe decennium. Ondertussen staat dat plan nog altijd mooi overeind maar lijkt de wereld elke dag wat meer los zand. Onzekerheid troef. Ieder van ons heeft de voorbije maanden noodgedwongen een snelcursus flexibiliteit en angstbeheersing gekregen.

Zo’n cursussen nemen tijd in beslag om te assimileren. De ene dag ga je er beter mee om dan de andere.

Negatieve sneeuwbaleffecten

Bij ons persoonlijk zijn dit de belangrijkste feiten.

Eerst ging Kaapverdië op slot. Daarna werden onze vluchten geannuleerd. En bleek Portugese luchtvaartmaatschappij TAP – bijna failliet – totaal onbereikbaar. Vervolgens ging het land weer open om uiteindelijk nog langer toe te blijven. En zonder zicht om de landsdeuren te openen, lopen de covid-19-gevallen er weer op.

Het lijkt alsof de angstcultuur uit de media zich vastgehecht heeft in de hoofden van alle politieke verantwoordelijken. Verstijving alom. Dat zorgt voor negatieve sneeuwbaleffecten. En gegijzelde plannen.

Hieronder zijn een aantal zaken die deze periode me hebben geleerd.

1. Bij onzekerheid moet je net dat stapje verder durven gaan.

Het leven verandert. De economie verandert. Onze maatschappij verandert. Op dit ogenblik sneller dan ooit.

Zelf raak je op een bepaald moment wat vast in je leven.

De grootste kans die we ooit hebben gehad om te veranderen en het leven te leiden dat we willen, is NU. Alles speelt zich af voor onze ogen. Of we nu nog in lockdown vastzitten of in een opgelegde avondklok.

Elke keer dat ik mezelf weer een klein beetje meer wil heruitvinden, stel ik me een aantal eenvoudige vragen:

  • Van wie kan ik leren? Wie zijn echte of virtuele mentoren?
  • Wie zijn de mensen die me kunnen uitdagen? Beter word je van de mensen die je uitdagen en mentoren die je feedback geven.
  • Met wie kan ik delen? Wie helpt me vooruit te gaan?

2. Je zult jezelf altijd onderschatten. Doe het toch maar.

Ons idee was om in Kaapverdië een fysiek ketohuis te starten. Daarvoor hebben we bezoekers nodig. Buitenlandse bezoekers op een eiland zijn toeristen. Gesloten landen hebben geen toeristen. Als we er geraken, zullen we sowieso een tijd lang een alternatief moeten verzinnen.

(Elke keer dat ik bang ben om iets nieuws te doen, is deze video van Zweedse mensen die van een 10-meter-hoge toren springen een absoluut mooie herinnering hoe je zelfpraat kan gebruiken temidden van angst.)

3. Draai zelf de knop om bij gesloten grenzen.

Persoonlijk houd ik van onzekerheid. De spanning niet te weten maakt het leven op vele vlakken boeiend. Zo kan ik opgestuurde pakjes dagen lang ingepakt houden. Maximale spanning is fijn. De voorbije weken ben ik toch beginnen hopen op een ietsiepietsie minder onzekerheid. Want als de structuren rondom te onzeker zijn, is er geen beginnen aan. Geen toekomstplannen. Geen rust in het hoofd of het heden. Geen structuur. Wat meer angst.

Ondertussen besef ik al langer dat het niet de angst voor het onbekende is waar ik bang voor ben. Integendeel. Het is de angst om dezelfde dagelijkse rituelen van een verblind, verwacht en geleid leven te moeten herhalen dat ons allemaal écht angst inboezemt. Onderneem daarom actie. Niemand zal je het leven geven dat je wil. Niemand heeft mij ooit toegeroepen:

“He Ketoman, ga naar een bestemming waar je dagelijks met je kinderen aan het strand een potje kan voetballen. Jij wil ergens leven waar je permanent kan aarden. Of: ga een maand lang op reis met je gezin. Breng ECHTE tijd door met je vrouw, geen tijd die wordt bepaald door kalenders en verplichtingen.”

Die knop moest ik zélf omdraaien. 

De voorbije jaren heb ik geprobeerd alle regels 100% naar mijn eigen waarden om te buigen. Dat is een luxe, maar vraagt ook opofferingen. Ook durf ik dingen om te draaien. Mezelf en mijn eigen dogma’s in vraag te stellen. Mijn eigen wereld op zijn kop. Dat lijkt soms zelf-destructief. Het maakt dat ik veel minder bang ben geworden voor verandering.

De norm doet me méér schrikken. 

Elke ochtend wakker worden met een wekker om mezelf in de herhaling van de dag ervoor te slepen. Dat zou me angstiger maken. Dezelfde dagindeling, dezelfde vergaderingen, met dezelfde klanten praten, de komende twintig jaar nog met dezelfde onzin te maken hebben? Noodgedwongen mijn kinderen wat minder te zien opgroeien.

Dat soort vaste structuur maakte me jaren geleden angstig, en uit dat keurslijf ben ik losgeraakt. En ik neem Sofie en de jongens elke dag enthousiast wat meer mee in het proces.

Wees sterk en blijf gefocust. Haal diep adem. Ook jij kan een andere richting uit. Als dat je wens is.

Dat vast patroon vijf jaar geleden verlaten was het moeilijkste deel van mijn hele reis, maar ik ben nog altijd enorm blij dat we de sprong hebben gemaakt. Vrijheid en avontuur staan aan de andere kant. Ik weet dat het eng is, maar er zijn heel wat verhalen als bewijs dat het mogelijk is.

“Happiness is not something readymade. It comes from your own actions.” – Dalai Lama

4. Besef dat angst een emotie is van voorbijgaande aard

Angst kan regelmatig opkomen. Dat is best goed. Het is gewoon een emotie; meestal tijdelijk. Kijk ik er zo naar, dan merk ik dat het me niet makkelijk kan beheersen. De angst is meestal ook niet al te veel gebaseerd op de realiteit, maar wordt vaak meegesleept in (media)verhalen die heel waarschijnlijk nooit zullen uitkomen. En als ze uitkomen, zal ik het op dat moment wel afhandelen. Het heeft geen zin om me er nu zorgen over te maken, vooral als het iets is waar ik weinig controle over heb.

Krantensites en media maximaal bannen uit je leven helpt om dit te beseffen. De soep is nooit zo heet als ie opgediend wordt.

5. Een ‘keto kijk’ op het leven kan houvast bieden

Keto is een moeilijk concept om goed te snappen, omdat je zovele zaken in twijfel moet trekken en opnieuw moet bedenken. Dingen die je je hele leven hebt aanzien voor absolute waarheden. 

Vasten is hier een mooi voorbeeld van. Rood vlees ook. En eieren. Of cholesterolZout mogen we hierbij ook niet vergeten. Of trager lopen. Of de rol van de zon

Alle aspecten van de hele keto levensstijl eigenlijk. Heel wat mensen komen daarom in opstand.

Een ander voorbeeld. Als je oprecht bang bent voor welke richting je land lijkt op te gaan, heb je altijd twee opties. 

Je kunt ofwel in illusie blijven, geloven dat je stem iets zal veranderen en hopen dat alles op een magische manier vanzelf zal oplossen. Of je kunt ervoor kiezen om een beetje meer controle over je eigen lot terug te krijgen.

Net als in de film “The Matrix” uit 1999 heb je een keuze. Zoals het personage Morpheus zegt: “Dit is je laatste kans. Hierna is er geen weg meer terug. Neem je de blauwe pil, dan eindigt het verhaal. Je wordt wakker in je bed en gelooft wat je maar wil geloven. Neem je de rode pil, blijf je in Wonderland en laat ik je zien hoe diep het konijnenhol gaat. Onthoud: alles wat ik aanbied is de waarheid. Niets meer.”

We hebben allemaal vergelijkbare keuzes. Om te begrijpen waarom keto nodig is voor jou moet je eerst de wereld zien zoals hij werkelijk is en misschien vind je het niet leuk wat je gaat ontdekken. Een nieuwsgierige geest wil altijd bijleren, toch?

6. Houd een open geest voor wat er zal komen

Mama Sofie legt graag de kaart. Een aantal maanden geleden zeiden de kaarten dat we op 19 augustus niet zouden vertrekken. Ook zouden we in de maand augustus niet uit Antwerpen weg geraken. Mijn reflex in zo’n situaties is altijd de tekens te volgen. Want wie ben ik? In plaats van me tegen die ogenschijnlijke wijzigingen te verzetten en mijn eigen plannen door te duwen, accepteer ik graag wat op mijn pad komt. Laat je leiden.

Dat is niet altijd makkelijk, maar ik merk dat het me positieve dingen heeft gebracht.

7. Gedoemd om eigen keuzes te maken

Er zijn enkele dingen die we niet kunnen veranderen. Hoe we in elkaar zitten, ons lichaam, onze fysieke beperkingen. Maar binnen dat specifieke kader heb je mogelijkheden om keuzes te maken. We kiezen hoe we die macht gebruiken. Al dan niet 1% per dag beter worden, is niet eens merkbaar. Daarom zeggen heel wat mensen soms al te snel en zo gemakkelijk: ‘Er gebeurt helemaal niets’. Ik zeg dan: ‘Je kijkt niet goed.’ Zo kijken brengt je geen stap vooruit.

Focus op die 1%-verbeteringen en alles verandert.

Tot slot nog dit.

Het lijkt misschien krankzinnig om de zekere standvastigheid van dit land te verlaten tijdens een wereldwijde pandemie die een van de grootste economische crisissen in ons leven kan veroorzaken. Best mogelijk. Maar weet je wat niét al te dwaas is?

Onafhankelijkheid. Er is geen beter gevoel dan de vrijheid om te beslissen wat je doet, hoe je je tijd besteedt en met wie je dingen onderneemt.

Wat ook jouw veranderingen zijn, laten we samen ervoor gaan, ieder op zijn tempo!

augustus 9, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>