.st0{fill:#FFFFFF;}

Cruciale concepten bij je keto-avontuur: (5) ontstekingsremmende ketonen 

maart 5, 2018

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto is ook een kennis-avontuur. Hoe langer je het doet, hoe makkelijker je een aantal genuanceerde principes denkt te begrijpen. In deze serie van artikels beschrijf ik concepten waarvan ik ondertussen blij ben dat ik (denk dat ik) ze begrijp. 🙂

Als vijfde concept bespreken we de ontstekingsremmende waarde van ketonen.

Dr. Steven Phinney en Dr. Jeff Volek, die al meer dan 30 jaar lang vet aangepaste duurtraining onderzoeken en de auteurs zijn van “The Art and Science of Low Carbohydrate Living”, halen onderzoek aan dat suggereert dat ketonen een ontstekingsremmend middel afgeven dat krachtiger is dan voorgeschreven geneesmiddelen.

Dit ontstekingsremmende effect kan vooral ten goede komen van leeftijdsgerelateerde chronische ziekten, auto-immuunziekten en darmkanker.

Een acute ontsteking is een wenselijk element van een fysiologische reactie op stress, zoals bij inspanningen. Je spieren pompen zich bijvoorbeeld op om een ​​gewicht te tillen. Of bij een spurtje om de eindstreep te bereiken. Toch is een ongecontroleerde chronische, systemische ontsteking een teken dat je lichaam nadelige gevolgen ondervindt van levensstijl-elementen zoals slechte voeding, overdreven stressvolle bewegingspatronen, té veel sport of onvoldoende slaap.

Elk onderdeel van levensstijl of voeding kan je categoriseren als het bevorderen van ongewenste ontstekingen of hulp bij het bestrijden van die ontstekingen. De meeste mensen die keto gaan hebben al wel gehoord van de ontstekingsremmende voordelen van omega-3-vetzuren. Beta-hydroxybutyraat, één van de twee ketonlichamen die het lichaam produceert, samen met acetoacetaat (ze vallen beide uiteen in aceton, dus technisch gezien zijn er drie soorten ketonen), verstoort de ‘samenstelling’ van ontstekingsprocessen in je cellen.

Dit is in wezen de ontsteking in de kiem smoren voordat het de kans heeft om ravage in je hele lichaam te veroorzaken. Ketonen zijn vooral gunstig voor je hersenen, die het meest gevoelig zijn voor de schadelijke gevolgen van ontstekingen.

Daarom ook het advies dat je soms zal horen om alleszins cyclisch keto te volgen.

Aandoeningen waarbij je cognitief achteruitgaat, zoals Alzheimer, dementie, ADHD en autisme worden allemaal gekenmerkt door ontsteking en slechte zuurstofafgifte aan de hersenen.

Bronmateriaal en wetenschappelijke verdieping hierbij:


Meer over ketonen en ketonen-supplementen vind je hier.

Je had graag het hele plaatje over een gezonde keto levensstijl? Lees dan zeker mijn boek “Ketoman”.

maart 5, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe Bouten (1977) is eeuwig ondernemende student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en steeds op zoek naar meer vrijheid. Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur. Je kan hem inhuren als je persoonlijke coach, maar besef dat hij serieus verslaafd is aan koffie en koude douches. Met steak & eieren doe je hem altijd plezier!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"fe4c8":"Royal Blue"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"55c7c":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"55c7c":{"val":"var(fe4c8)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"55c7c":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Meer info >

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>