Keto Huis

Cruciale concepten bij je keto-avontuur: (5) ontstekingsremmende ketonen

ontsteking

Keto is ook een kennis-avontuur. Hoe langer je het doet, hoe makkelijker je een aantal genuanceerde principes denkt te begrijpen. In deze serie van artikels beschrijf ik concepten waarvan ik ondertussen blij ben dat ik (denk dat ik) ze begrijp. 🙂

Als vijfde concept bespreken we de ontstekingsremmende waarde van ketonen.

Dr. Steven Phinney en Dr. Jeff Volek, die al meer dan 30 jaar lang vet aangepaste duurtraining onderzoeken en de auteurs zijn van “The Art and Science of Low Carbohydrate Living”, halen onderzoek aan dat suggereert dat ketonen een ontstekingsremmend middel afgeven dat krachtiger is dan voorgeschreven geneesmiddelen.

Dit ontstekingsremmende effect kan vooral ten goede komen van leeftijdsgerelateerde chronische ziekten, auto-immuunziekten en darmkanker.

Een acute ontsteking is een wenselijk element van een fysiologische reactie op stress, zoals bij inspanningen. Je spieren pompen zich bijvoorbeeld op om een ​​gewicht te tillen. Of bij een spurtje om de eindstreep te bereiken. Toch is een ongecontroleerde chronische, systemische ontsteking een teken dat je lichaam nadelige gevolgen ondervindt van levensstijl-elementen zoals slechte voeding, overdreven stressvolle bewegingspatronen, té veel sport of onvoldoende slaap.

Elk onderdeel van levensstijl of voeding kan je categoriseren als het bevorderen van ongewenste ontstekingen of hulp bij het bestrijden van die ontstekingen. De meeste mensen die keto gaan hebben al wel gehoord van de ontstekingsremmende voordelen van omega-3-vetzuren. Beta-hydroxybutyraat, één van de twee ketonlichamen die het lichaam produceert, samen met acetoacetaat (ze vallen beide uiteen in aceton, dus technisch gezien zijn er drie soorten ketonen), verstoort de ‘samenstelling’ van ontstekingsprocessen in je cellen.

Dit is in wezen de ontsteking in de kiem smoren voordat het de kans heeft om ravage in je hele lichaam te veroorzaken. Ketonen zijn vooral gunstig voor je hersenen, die het meest gevoelig zijn voor de schadelijke gevolgen van ontstekingen.

Daarom ook het advies dat je soms zal horen om alleszins cyclisch keto te volgen.

Aandoeningen waarbij je cognitief achteruitgaat, zoals Alzheimer, dementie, ADHD en autisme worden allemaal gekenmerkt door ontsteking en slechte zuurstofafgifte aan de hersenen.

Bronmateriaal en wetenschappelijke verdieping hierbij:

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Bestel ons boek ‘Ketoman’

Ketoman heeft een geheim dat de traditionele kijk op voeding op zijn kop zet!

Bestel het boek
(+gratis startersgids)

Keto Workshop – Voor Starters

Graag de voordelen van de keto levensstijl ontdekken en praktisch leren hoe je er snel mee aan de slag kunt?

Schrijf je in

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>

'START TO KETO' (start elke zaterdag)
21 DAGEN
21 MOTIVATIE- MOMENTEN

%d bloggers liken dit: