.st0{fill:#FFFFFF;}

Acht tips om 2022 nu al met voorsprong te starten 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Alles ziet er de laatste tijd anders uit. Meer onzekerheid. Meer gedoe. Minder opties voor persoonlijke lange termijn planning. Meer controle en centrale overheidsplanning. Dat vraagt een flexibele attitude. En een geaarde kijk op het leven. Belangrijk is je niet van de wijs te laten brengen. Kleinere sociale samenkomsten? Minder grote familiefeesten? Afhalen in plaats van lang te tafelen op restaurant? Het zal wel weer. Anderzijds is er aan elke medaille twee kanten.

Bekijk je het als een opportuniteit, dan besef je dat je wellicht voor het eerst ooit je keto-levensstijl makkelijker dan ooit zal verder doen tijdens de feestdagen. Noodgedwongen ga je zoals vorig jaar opnieuw meer keuken-controle behouden.

Het mogelijke interne dilemma van de voorbije jaren speelt veel minder een rol.  Niet langer hoef je je af te vragen of je die goede gewoontes moet volhouden of de feestdagen mag bekijken als een eenmalige periode waar weer even alles kan.

1. Weet je wel wie JIJ bent in dit avontuur? 

Of anders geformuleerd: wie zijn die mensen die eventueel ‘keto strikt’ zouden moeten blijven? 

Moeilijk om voor anderen te beslissen. Maar er zijn wel een aantal mensen die beter wat strikter blijven. Ook tijdens die 2 tot 4 weken ‘feestdagen’.

  1. Je doet keto om een bepaalde aandoening te bestrijden (migrainediabetes Type2, etc)
  2. Je hebt ontzettend veel darmklachten
  3. Je bent pakweg een maand geleden met keto gestart
  4. Je weet dat je heel insuline-resistent bent en daarom heel wat gezondheidsproblemen hebt (vrouwen met PCOS bijvoorbeeld)
  5. Je bent eindelijk een tijdje van die koolhydraat- en suikerverslaving verlost
  6. Je vindt al dat schranzen tijdens de feestdagen sowieso maar niets

Indien bovenstaande zaken voor jou van toepassing zijn, is ons advies: geniet van je keto-vriendelijke maaltijden en vraag anderen om met jou rekening te houden. Als ze je graag zien, is dat een kleine moeite.

Voor de anderen: het hangt ervan af.


Het verschil is niet: 100% keto versus drie stukken taart

Heel wat mensen die met keto starten zijn van het extreme type. Alles of niets. Wit of zwart. Nooit meer fruit. Nooit meer één klein stukje brood. Dat stemt totaal niet overeen met hoe wij een gezonde keto levensstijl zien.

En dus is er een groot verschil tussen: “Awel, de voorbije vier maanden was ik 100% keto.”

kokos-citroentaart
Chocolade taart

Om er dan plotseling zo naar te kijken:

“Nu het feestdagen zijn, draai ik mijn hand niet om voor drie tot vier stukken taart meer of minder. Per dag. En alcohol natuurlijk. Alles kan en alles mag. Na één januari pak ik de draad wel weer op.”

Of:

“Het is trouwens de fout van dat dwaze overheidsbeleid. Ik ben nu niet te houden! Ze gaan me nu ook niet opleggen wat te eten, nah!”

Onzin natuurlijk. Daarmee blijf je in diezelfde dwaze jojo-mentaliteit. Geniet van het leven, maar geniet ook van je persoonlijke controle op het leven die de keto-trein je kan bieden.

 2/ Ontwikkel een plan op basis van je doelen

Wat zijn je persoonlijke doelstellingen?

Eerst en vooral: alles moet starten vanuit jouw persoonlijke doelstellingen en huidige gezondheid. Doe je keto om migraine of diabetes aan te pakken, dan is dat een heel ander uitgangspunt dan voor algemene ziekte-preventie of wat gewichtsverlies bijvoorbeeld. Laat staan indien je keto doet omdat je hoorde dat je collega het doet. En je graag op elk nieuwe rage springt.

Meet je jouw ketose, zal het ook makkelijker zijn te weten wat voor jou werkt. Voor velen is het namelijk niet duidelijk wat de lijn is tot ze die lijn gepasseerd zijn.

Meten is weten wat die lijn is

Heel wat mensen starten met keto om gewicht te verliezen. In mijn ogen is dat niet ambitieus genoeg. Je zou keto moeten starten om terug gezonder te worden en je metabolisme te resetten. Om op termijn vet-aangepast te worden – dat is wellicht al een eerste mooie stap richting gezond – moeten we eerst je lichaam in ketose krijgen.

Wanneer je stappen zet richting keto, begint je lichaam ketonen te produceren en glycogeen (opgeslagen suiker) te verliezen, maar het is niet afhankelijk van vet als belangrijkste energiebron.

Aan de andere kant, als je wél vet-aangepast bent, zal je lichaam die ketonen produceren en vet gebruiken als de belangrijkste brandstofbron. Zelfs als je koolhydraten eet. Je stofwisseling is flexibel. En je kan dus met je macro’s spelen om die unieke drempelwaarde van koolhydraat- en eiwittolerantie te vinden waarbij het lichaam uiteindelijk overschakelt van suikerverbranding naar vetverbranding.

Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding

As je hongerig een feestmaal binnenwandelt, ga je 9 keer van de 10 iets kiezen dat je anders misschien niet zou kiezen. Daarom is het zo belangrijk om van tevoren een plan te hebben. Onze strategie om impulsieve eetbuien te voorkomen, kan je rond drie zaken zien: 

  1. Geef prioriteit aan eiwitten en vetten.
  2. Maak van het ontbijt je meest calorierijke maaltijd van de dag.
  3. Geniet van al je maaltijden. We voelen ons beter over onze beslissingen als lichaam en hersenen verzadigd zijn.

3/ Weet je welke zaken je van het juiste pad halen?

Zelfkennis is belangrijk. En soms zijn het kleine dingen of kleine triggers. Als je weet dat je een schaal met snoep niet kan laten liggen als je honger hebt, zet dan geen schaal met snoep klaar.

Je weet wel, die uitdrukking waarbij je de kat niet bij de melk zet! 

Krijg je al stress van het eten of drinken, zoek dan gezondere manieren om je te ontspannen. Duidelijk maken wat je stimuleert, kan een enorm verschil maken in zo’n situaties. En kan erna ervoor zorgen dat je geen dagen of weken verdrietig of boos rondloopt.

4/ Wees niet te hard voor jezelf

Niet iedereen heeft de vaardigheid om op het juiste moment vriendelijk voor zichzelf te zijn. Ook dat vraagt wat oefening. Zelfcompassie vereist empathie. En empathie is het vermogen om volledig in het moment te leven en bewust te zijn van alle gevoelens die je ervaart;  zonder weg te rennen, je te verstoppen of met je hoofd in een zak popcorn te duiken.

Wanneer je beseft dat je elke maaltijd eigenlijk terug ‘langs start’ mag passeren, dan is de druk wat van de ketel. Weersta de drang om je te straffen met droge stukjes kippenborst of keiharde sportinspanningen voor iets dat eigenlijk gewoon ‘genieten van het leven is’.

Je verdient beter.

5/ Ga de juiste strijd aan op het juiste moment

Deze feestdagen zijn een moeilijke periode voor iedereen. Wat schrijf ik? Voor heel wat mensen is 2020 een absoluut drama. Mentaal. Fysiek. 

Als jouw tante Gertrude onvermurwbaar is, en ze je vraagt haar appeltaart te proeven, wees dan beleefd en neem een hapje. Als je baas zijn geweldige zelfgemaakte koekjes meebrengt, zal het eten ervan je gezondheidsstrijd niet begraven.

Dat gezegd zijnde, als het je doel is om strikt keto te blijven, bereid je dan voor op een beleefde maar ferme reactie. Laat niemand je onder druk zetten om iets te eten dat je niet wilt.

6/ Wees zen in je antwoorden

Het allernieuwste van keto is er al een tijdje af. Gelukkig maar. De meeste mensen weten heus wel wat het is, en waarom mensen een gezonde keto levensstijl doen.

Wees daarom altijd zen in je antwoorden.

Sowieso zal je altijd bereid moeten blijven om vragen te beantwoorden en enkele anti-keto-meningen te horen. Da’s ok. Wees informatief en geduldig in je reacties. Maak van de gelegenheid gebruik om anderen voor te lichten over de voordelen van een juiste keto-aanpak. 

Of wees kort maar duidelijk. 

“Nee, ik eet niet alleen boter en spek.”.

“Nee, van vet eten word je niet per se dikker.” 

“Nee, ik mis niets fundamenteels in mijn leven, jij?”

7/ Zorg ervoor dat je niet crasht

Eet je een tijdje opnieuw te veel koolhydraten, dan zal je lichaam er altijd voor kiezen om die als eerste te verbranden voor energie. Vergeet niet dat suiker het snelst en makkelijkst verbrandt. De consequentie voor mensen die nog niet efficiënt eigen vetten kunnen verbranden, is dat ook snel na de maaltijd de crash volgt. Ze hebben snel weer een verhoogde bloedsuikerspiegel. Hun goede eerste keto-inspanningen van voor de feestdagen worden snel teniet gedaan tijdens die feestdagen. Ze gaan zich weer snel moe, chagrijnig en misschien zelfs wat depri voelen.

Ben je vet-aangepast, dan is het alsof het suikerverbrandingsproces wordt omgekeerd en pas weer wordt ingeschakeld nadat je over je eigen drempel bent gegaan.

Je meet daarom je ketonen-waardes om te weten of je lichaam ze verbrandt. Om dit te testen, zijn er een aantal manieren, omdat er verschillende soorten ketonen in het lichaam zijn: acetaat, acetoacetaat en beta-hydroxybutryaat.

Meten helpt dus die starter tijdens de feestdagen te weten hoe het aan te pakken.

Duidelijk. Je beseft dat je moet starten met je persoonlijke doelstellingen, en je hebt een manier om het te meten. De derde stap tijdens de feestdagen is dan eerder een mentale. En dat is eventueel nee zeggen tegen bepaalde voeding die niet in lijn is met je doelstellingen en/of kunnen weerstaan aan sociale druk. Want hoe graag ik ook die feestdagen met familie heb, heel wat onzinnige zaken zijn vaak te wijten aan die familiale druk. Zéker op vlak van voeding.

Opnieuw, weeg hierbij gewoon af wat prioritair is. Jouw doel of gewoon meedoen met de rest?

En besef: heel wat vrienden of familieleden appreciëren jouw suggesties. Vragen of voorstellen staat vrij. Zoals een originele visschotel bijvoorbeeld. Heel keto!

8/ Besef hoe vaak er eigenlijk lekkere keto-vriendelijke opties zijn

Een goede start is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je het feestgedruis op een goede manier start.  Zo voorkom je de klassieke dip of drang naar koolhydraten later op de avond.

keto aperitief keto aperitief 2

Naast de klassieke schaaltjes gevuld met olijven, noten, ansjovis, kwalitatieve charcuterie, blokjes kaas, gemarineerde zalm en rauwe groentjes vormen onderstaande recepten een ideale en feestelijke aanvulling. Bekijk alle keto-vriendelijke aperitiefhapjes hier. Zonde dat je uren in de keuken moet staan.

Wedden dat je helemaal op het eind van de avond gewoon geen honger én zin meer hebt in een dessertje? Is het toch de traditie, maak dan zelf een dessertje klaar. Ideaal om je familie te imponeren met je laatste nieuwe kookkunsten, en om gemakkelijk aan die ijstaart te weerstaan ;-).

Tot slot. Laat eten of voedingskeuzes je hele denken niet domineren. Noch in positieve, noch in negatieve zin. Speel. Ga lopen. Zet muziek op. Verkleed je. Geniet van de leuke gesprekken. Geniet van het overvloedige eten. Geniet van de drankjes. Kijk dwaze series of doe allerlei dingen die niets met eten te maken hebben maar je wel super veel energie geven tijdens deze eindejaarsdagen.

Optimaliseer je eigen keto leven

Gebruik deze periode om je eigen keto-aanpak een boost te geven door ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie” te volgen:  25 dagen motivatie, inzicht en verdieping. 

december 2, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>